/ Sfaturi utile pentru îngrijirea pisicilor - Cliny Pet

Loading...

Sfaturi utile pentru îngrijirea pisicilor

Sfaturi utile pentru îngrijirea pisicilor

Cele mai grave boli la pisici sunt virozele respiratorii și virozele digestive. Pisicile se pot îmbolnăvi prin contactul direct cu pisici bolnave sau prin intermediul unor purtători de viruși. Pentru a evita apariția acestor boli este bine că pisicile să se vaccineze periodic după vârsta de 9 săptămâni.

Pisicuțele pot fi scoase afară la plimbare și pot intra în contact cu alte pisici numai după ce li s-au făcut cel puțin 2 vaccinari. Este recomandat că ele să fie scoase la plimbare, pentru că "natura rămâne natură", plus că pentru o pisică ținută numai în casă, există riscul că atunci când are contact cu mediul înconjurător să socializeze mai greu, să devină agitată, chiar speriată.

În general, aceste boli nu sunt molipsitoare pentru om. Există și boli care se pot transmite la om cum este, de exemplu toxoplasmoza. Ea poate afecta mai ales femeile gravide sau persoanele cu o imunitate scăzută și se transmite la pisică, de obicei, prin consumul de carne crudă.
O altă problemă medicală a pisicilor o constituie parazitozele interne și parazitozele externe. De aceea, pentru a evita infestatiile cu paraziți, este bine să se facă deparazitarea pisicilor încă de la vârste timpurii.

În general, proprietarii pisicuțelor observă când apar semne de boală - acestea sunt însoțite de lipsa poftei de mâncare, apatie, tulburări digestive, respiratorii.

Din punct de vedere al alimentației, după ce au fost înțărcate, pisicile pot să consume mâncare specială pentru ele cât și mâncare preparată în casă. Laptele, dacă este tolerat, este un aliment complet pentru alimentația pisicii. Pentru pisicile care suferă de diferite afecțiuni există diete speciale. În general trebuie evitat consumul de carne de porc, oase de pasăre și mezeluri.

Îngrijirea blănii pisicuțelor diferă de rasa acestora. În general, pisicile cu păr scurt se îngrijesc singure, dar este indicat să fie periate pentru a înlătura părul care cade în exces. Rasele cu par lung au nevoie de îngrijiri speciale, ele trebuiesc pieptănate și periate periodic pentru a evita încâlcirea blănii. Baia pisicilor nu este necesară, dar dacă dorim putem face baie folosind șampoane speciale care ușurează mai apoi pieptănatul.