Sfaturi utile pentru ingrijirea cainilor
Sfaturi utile pentru ingrijirea cainilor

In privinta modului de hranire, este bine de stiut ca hrana speciala pentru caini este mai bine adaptata nevoilor organismului catelului dumneavoastra. Aceasta se poate gasi atat in magazinele specializate cat si in cabinetele veterinare existand o gama variata atat sub forma uscata cat si umeda.

HRANA
In privinta modului de hranire, este bine de stiut ca hrana speciala pentru caini este mai bine adaptata nevoilor organismului catelului dumneavoastra. Aceasta se poate gasi atat in magazinele specializate cat si in cabinetele veterinare existand o gama variata atat sub forma uscata cat si umeda. Exista sortimente adaptate atat varstei cat si taliei catelului, de asemenea se gasesc diete pentru diferitele afectiuni de care pot suferi cateii.

Putem introduce in hrana catelului si mancare pregatita in casa pe baza de carne de pasare sau vita, miel impreuna cu legume, orez, paste fainoase.
Laptele si produsele lactate, un galbenus de ou fiert pe saptamana se pot oferi catelului.
Se va evita folosirea in alimentatie a oaselor de pasare, carnea de porc si mezeluri.

SANATATEA CAINELUI
Odata devenit stapanul unui catel, trebuie sa va prezentati cu el la veterinar pentru control.
In primul rand trebuie incepute vaccinarile:

Vaccinarile va ajuta sa va protejati catelul de foarte multe boli virale care pot fi fatale. Vaccinarea se incepe de la 5-6 saptamani de viata si se repeta la 2-3 saptamani pana in jurul varstei de 3 luni. In jurul varstei de 6 luni se face vaccinarea mpotriva rabiei. Dupa aceea, vaccinarea se face o data pe an.

Cele mai importante vaccinari sunt impotriva bolilor ca: parvoviroza, jigodia infectioasa, hepatita infectioasa, parainfluenta, tuse de canisa, coronaviroza. Dupa vaccinare, cainele chiar daca este expus la o anumita boala pentru care a fost vaccinat nu se mai poate imbolnavi sau face o forma foarte usoara care poate fi tratata usor.

PARAZITOZELE
O alta problema cu care se pot confrunta cateii este cea a parazitozelor.

Parazitii interni sau viermii intestinali se pot transmite si la oameni. Cateii se pot naste cu ei fiind transmisi de la mama, de asemenea se pot transmite prin ingerarea oualelor. Anumite tipuri de paraziti pot fi transmisi si prin intermediul puricilor.
Exista tratamente foarte eficiente impotriva parazitilor, ideal este ca femelele sa fie deparazitate si inainte de fatare si dupa.
Deparazitarea cateilor se poate incepe din a 2-a saptamana de viata si se continua pana la varsta de 3 luni, din 2 in 2 saptamani. Dupa aceasta varsta, deparazitarea interna se poate face periodic de 3-4 ori pe an.

PARAZITII EXTERNI
Puricii sunt principala cauza a mancarimii si iritatiilor pielii. Saliva puricilor provoaca reactii alergice manifestate prin pierderea parului si infectii locale datorita suprainfectarii cu bacterii. Mancarimea apare mai ales in zona cozii.

Pentru a trata cainii de purici se fac imbaieri cu sampoane speciale sau cu solutii antiparazitare. De asemenea, pentru ca puricii stau mai ales in mediul inconjurator, urcandu-se pe animal doar pentru a se hrani cu sangele acestuia, se va face concomitent si tratarea mediului inconjurator.

Program clinica
Craiova - Dolj
Pe perioada instituirii starii de urgenta determinata de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2 programul este

09:00 - 19:00 L-V
09:00 - 15:00 S
09:00 - 13:00 D
Adresa
Craiova - Dolj
Str. George Fotino,
Nr. 12A
Cabinet
0251-547.824
Urgenta
0731-621.021
Dr. veterinar Safta
0722-404.451
drsaftavet@yahoo.com
Inregistrarea caini cu stapani