Inregistrarea caini cu stapani

Deoarece din 15 martie 2014 intra in vigoare -
Ordinul nr. 1/2014 pentru aprobarea Normelor privind identificarea si inregistrarea cainilor cu stapan,
este necesar sa informam proprietarii referitor la obligatiile pe care le au in legatura cu inregistrarea cainilor pe care ii detin.
Capitolul II - Identificarea si inregistrarea cainilor cu stapan
ARTICOLUL 7 - Obligatiile proprietarilor
(1) Proprietarii cainilor au obligatia sa identifice si sa inregistreze animalele in RECS in termen de 90 de zile de la fatare sau inainte de vanzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea in spatii publice a acestora.
(2) Proprietarii de caini cu varsta mai mare de 90 de zile la data intrarii in vigoare a prezentelor norme au obligatia de a identifica si inregistra animalele in RECS pana la 1 ianuarie 2015 sau inainte de vanzarea, donarea, vaccinarea contra rabiei sau scoaterea in spatii publice a acestora.
(3) In vederea inregistrarii cainilor, proprietarii au obligatia de a solicita identificatorului si operatorului RECS identificarea electronica cu microcip aprobat conform prezentelor norme, efectuarea actiunilor sanitar-veterinare obligatorii conform prevederilor legale, inregistrarea in RECS, eliberarea carnetului de sanatate si a pasaportului, dupa caz.
(4) Pentru indeplinirea cerintelor prevazute la alin. (3), proprietarii cainilor au obligatia sa prezinte medicilor veterinari documentele si informatiile de identificare necesare.
(5) In cazul deplasarii cainilor in spatiile publice pe teritoriul Romaniei, proprietarii acestora au obligatia de a detine asupra lor carnetul de sanatate al animalelor, care atesta efectuarea actiunilor sanitar-veterinare, precum si identificarea si inregistrea in RECS.
(6) In cazul deplasarilor in strainatate, suplimentar fata de elementele descrise la alin. (5), proprietarii sunt obligati sa detina asupra lor si pasaportul animalului.
(7) Proprietarii de caini au obligatia de a notifica medicului veterinar de libera practica utilizator al RECS, in termen de 7 zile, evenimentele referitoare la animal: vanzare, cumparare, pierdere, disparitie, furt, donatie, moartea.
(8) In cazul mortii animalului, proprietarii au obligatia de a solicita medicilor veterinari de libera practica, organizati in conditiile legi, utilizatori ai RECS, scoaterea din evidenta si consemnarea mortii in carnetul de sanatate.
(9) In cazul vanzarii sau donarii cainelui, atat vechiul, cat si noul detinator al cainelui au obligatia sa solicite utilizatorilor RECS sa inregistreze in acest registru schimbarea datelor proprietarului si noua adresa.
(10) Proprietarii cainilor au obligatia sa achite contravaloarea costurilor legate de identificarea si inregistrarea in RECS, a serviciilor prestate de catre unitatile medicale veterinare de asistenta sau de clinicile veterinare universitare.
(11) La gasirea unui caine pierdut, persoanele care l-au gasit au obligatia de a anunta, dupa caz si/sau proximitate, cea mai apropiata sectie de politie sau serviciul specializat pentru gestionarea cainilor fara stapan infiintat la nivelul unitatii administrativ-teritoriale pe a carei raza teritoriala a fost gasit cainele, in vederea depistarii si anuntarii proprietarului.

ARTICOLUL 16 - Dispozitii finale
(1) Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentelor norme, cainii achizitionati de catre cetatenii romani sau rezidenti ai statului roman, inclusiv cetateni din alte state membre ale Uniunii Europene, chiar si cu titlu gratuit, vor fi inregistrati si/sau identificati, dupa caz, conform noilor prevederi, in termen de 5 zile.
(2) Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentelor norme, expunerea si/sau comercializarea cainilor in petshopuri, canise si expozitii se efectueaza doar daca sunt identificati, inregistrati si insotiti de carnetul de sanatate.
(3) Persoanele care au achizitionat caini din petshopuri, canise sau expozitii au obligatia de a notifica medicul veterinar de libera practica organizat in conditiile legii, identificator si utilizator al RECS, in termen de 7 zile, in vederea inregistrarii noului proprietar in RECS.
(4) Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentelor norme, niciun microcip implantat unui caine nu se poate elimina decat cu acordul ANSVSA.
(5) Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentelor norme, niciun microcip care a fost folosit la identificarea si inregistrarea unui caine nu poate fi reutilizat.
(6) Orice alta modalitate de identificare alternativa nu se va putea utiliza pentru un caine care a fost deja identificat prin implantarea unui microcip. Cainii identificati printr-un mijloc de identificare alternativ se identifica prin microcipare si se inregistreaza in RECS.
(7) In cazul in care microcipul implantat unui caine nu mai este functional, se va implanta un nou microcip, iar noul cod de identificare atribuit cainelui va fi inregistrat in RECS cu asgurarea legaturii dintre cele doua coduri de identificare si a trasabilitatii animalului.
(8) Dupa data de 31 decembrie 2014 este interzisa detinerea de caini neidentificati si neinregistrati.
(9) Prevederile prezentelor norme intra in vigoare la 60 de zile de data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Program clinica
Craiova - Dolj
Pe perioada instituirii starii de urgenta determinata de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2 programul este

09:00 - 19:00 L-V
09:00 - 15:00 S
09:00 - 13:00 D
Adresa
Craiova - Dolj
Str. George Fotino,
Nr. 12A
Cabinet
0251-547.824
Urgenta
0731-621.021
Dr. veterinar Safta
0722-404.451
drsaftavet@yahoo.com
Inregistrarea caini cu stapani